All season banden

Alles over All season banden

All season banden, wat zijn dat precies?

4 seizoenenAll season banden, welke ook wel all weather banden of 4-seizoenen banden genoemd worden, zijn eigenlijk een combinatie tussen zomerbanden en winterbanden. De eigenschappen welke een zomerband heeft tijdens warmere en drogere omstandigheden en een winterband heeft tijdens koudere, nattere en ijzige omstandigheden komen terug in de all season band.

Omdat in Nederland het weer wisselend is en wij niet hele strenge winters hebben kan een all season band goed van pas komen. Hierdoor kun je het hele jaar met dezelfde band rijden.

advertentie

Profiel all season band

Het profiel van de all season banden is een mix tussen een echte zomerband en een echte winterband. Hierdoor worden van beide banden de voordelen verkregen. Hieronder kun je het profiel van de zomerband, winterband en all season band zien. Niet elk profiel is bij elk merk exact het zelfde maar in grote lijnen lijken ze er wel op.

profiel all season band

Materiaal all season band

Ook het materiaal waarvan de all season banden gemaakt zijn is een mix tussen het rubber dat voor zomerbanden wordt gebruikt en dat voor winterbanden. Winterbanden blijft zacht tijdens lage temperaturen wat de all season band ook kan. In de zomermaanden bij warmere temperaturen is een zomerband harder welke dan weer meer grip heeft op het wegdek. Ook de all season band is hierin een mooi compromis.

De all season band kan dus in Nederland het hele jaar gebruikt worden zonder ze om te wisselen voor winterbanden of zomerbanden. Dit spaart je niet alleen geld uit maar ook tijd om weer een andere set wielen onder je auto te laten monteren.

Voordelen All season banden

  • Het hele jaar op een set banden kunnen rijden zonder te hoeven wisselen
  • Geen extra set banden dus geen extra kosten
  • Beter geschikt in de winter dan een zomerband

Nadelen All season banden

  • Vaak veel minder goede prestaties dan een echte winterband met name in sneeuw
  • Vaak niet toegestaan in gebieden waar winterbanden vereist zijn
  • All season banden slijten sneller in de zomer dan zomerbanden
  • All season banden zijn van een zachter materiaal waardoor hij tijdens stuurbewegingen anders reageert in de zomer dan een zomerband
  • Vaak niet geschikt voor hoge snelheden
  • Niet in alle maten verkrijgbaar

Hoe herken je een All season band

all season symbolenAll season banden zijn niet alleen aan hun profiel te herkennen maar ook aan de symbolen op de band zelf.

Een All season band moet een A/S codering hebben. A/S staat voor All Season. Vaak zetten fabrikanten er zelf nog wat symbolen bij om duidelijk te maken dat het een all season band betreft. Denk hierbij aan een zon, regendruppels en een ijs-ster.

M+S codering

ms coderingOp een All season band kan ook de codering M+S staan. Dit staat voor modder en sneeuw. Zonder het sneeuwvlok symbol zegt de M+S codering niets over winterse eigenschappen. Alleen de combinatie M+S + sneeuwvlokje geeft dus aan de all season band voldoet aan de minimale eisen voor gebruik in de sneeuw.

In gebieden waar winterbanden verplicht zijn voldoet alleen een autoband met de M+S + sneeuwvlokje codering.

banner

16 Comments

Add a Comment
  1. De ANWB beweert in de laatste test van all season banden dat winterbanden per definitie beter zijn dan all season in de winter. Dit is echter in mijn opinie niet correct. Ik rijd 40.000 km per jaar, en heb beide soorten banden onder de auto gehad in de winter. Mijn ervaring: beter een goede all weather dan een slechte winterband. Daarbij zijn er nieuwe technologieĂ«n waar de ANWB geen rekening mee houdt, b.v. de Michelin Crossclimate of de Nokian Weatherproof. Daarbij zijn er uitgebreide test gedaan in Duitsland, die een andere uitslag laten zien dan de tests van de ANWB – vreemd. Hierdoor verliest voor mij de ANWB zijn betrouwbaarheid.

    1. Ik ben het helemaal met Hans eens. De Michelin Crossclimate, die ik nu rij, heeft ook nog eens een fijne wegligging en is zeer stil.

  2. Ook ik rij met de Michelin Crossmate (inmiddels 7000 km) en ben er erg tevreden over, stil en een prima wegligging!

  3. dankjewel alledrie voor een realistische kijk op banden.

  4. Ik heb op al mijn auto’s altijd Vredenstein Quatracs in al hun versies laten leggen zodra de originele banden versleten waren. Voor Nederlands weer prima. En wintertoelating voor Duitsland (ik woon vlak aan de grens). Die ene keer per jaar dat er zoveel sneeuw op de weg ligt dat je eigenlijk winterbanden nodig hebt, kan je ze toch niet gebruiken, dan staat heel Nederland gewoon vast.

    Laat voor en achter na zo’n 40K verwisselen en je rijd er makkelijk 80K mee.

    Voor testen over banden kijk ik alleen nog bij de Duitsers. De ANWB lijkt aandelen in de autobandenhandel te hebben.

  5. Ik had ook hoge verwachtingen van de Michelin CrossClimate, maar die zijn niet waargemaakt. Ik ben niet tevreden (inmiddels 4000 km). De combi met mijn nieuwe Audi A4 (model 2016) werkt niet goed. Zeer veel (hobbelend-achtig) geluid, vooral van de achterbanden. Alle mogelijke oplossingen zijn al onderzocht, maar zonder succes. Binnenkort worden ze vervangen door de Goodyear Vector4Season Gen2. Hopelijk bevalt deze band beter.

    1. Benieuwd of de Good Year Vector4season beter bevallen. Dit is nml de band waar ik in eerste instantie ook voor zou kiezen.

  6. Ik wil overstappen van zomer – winterbanden naar all seasons banden, zodat ik niet twee keer per jaar hoef te wisselen. Aangezien twee van de zomerbanden nog een goed profiel hebben, wil ik op de voorwielen all-seasons plaatsen en achterop de zomerbanden, totdat deze ook te weinig profiel krijgen. Kan deze combinatie kwaad ?

    1. Nooit doen! Verschillende grip op achterkant tov van de voorkant is killing in bochten.
      Altijd zorgen voor dezelfde soort banden voor en achter, waarbij het beste profiel in het algemeen beter op de achterbanden kan worden gelegd.

  7. Ik wil er aan toevoegen dat ik bemerkte dat de profiel van de Cross-Climate van Michelin, minder profieldiepte heeft dan anderen. Gemeten 7mm en 7,025. Dit bij een kwikfitt geconstateerd, verkoper stond ook raar te kijken.

    1. Het verschil van 0,025 mm lijkt mij niet significant. O,35% is te weinig op te meten in een prachtig test.

  8. Inmiddels al iemand meer ervaring met de Goodyear all seasons?

    1. Yep, heb ze onder m’n Tesla liggen 235/45/R19. Een erg fijne band: stil, goede grip in alle omstandigheden. In echt hoog zomer (25+) heb ik je gevoel dat de standaard Michelin Primacy 3 meer grip hebben. In alle andere omstreeks omstandigheden zijn de Goodyears voor mij top. Gaan ook langer mee (+-15k km) En inderdaad; geen banden wisselen.

  9. Goodyear vector all season banden zijn erg stil (stiller dan Nokian winterbanden) wegligging prima. Over slijtage kan ik nog niets zeggen, nog maar 2000 km mee gereden

  10. ik rij in het nieuwe model renault trafic met de mercedes motor erin van 1600cc met 2 turbo”s en 140 pk op de voorwielen. De Dunlops zijn zo goed als vesleten na 55.000 km.
    Ik heb goede berichtten gehoord over de Nokian all season
    de maat op de band is’ 215 / 60 R17C 109/ 107 T

    Nu kan ik wel dezelfde maat vinden maar achter de 17 staat een C / 17 C dus

    Maar via oponeo.nl staat nergens achter de 17 een letter, heeft dit met de topsnelheid te maken ??

    De trafic rijdt 180 km / uur TOP en dat is lastige combi misschien, en hoge load index , 1000 kg in de laadruimte , en een topsnelheid van 180 km / uur ( wat je nooit rijdt overigens )

    Zijn er eigenlijk wel all season banden in deze combi ?? en is die C achter 17 belangrijk ??

  11. Een budget alternatief, de Falken AS200. Ze bevielen mij uitstekend, goed comfort, fijn sturen en stil. Nadeel is dat ze iets sneller slijten, na circa 40000km waren ze helemaal op. Tot het laatst (1.6mm) reden ze fijn en ook bij regen bleven ze volstaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *